top of page

ארגון הבריאות העולמי מזהיר מפני התפרצות חצבת באירופה - 41 אלף נדבקו

 

מחלת החצבת ממשיכה להתפשט באירופה, וגרמה להדבקתם של כ-41 אלף איש במהלך 2018. עשרות אירופאים מתו מהמחלה. בישראל קרא משרד הבריאות לנוסעים לחו"ל להתחסן

ד"ר איתי גל YNET

התפרצות חצבת באירופה: ארגון הבריאות העולמי מפרסם הערב (ב') כי מעל 41 אלף ילדים ומבוגרים נדבקו במחלת החצבת מתחילת השנה. לפחות 37 איש מתו עד כה מהמחלה באירופה. מספר מקרי ההדבקה הגבוה ביותר נרשם באוקראינה שם חלו כ-23 אלף איש. מספר מקרי התמותה הגבוה ביותר נרשם בסרביה שם גבתה המחלה את חייהם של 14 בני אדם. התפרצויות נוספות נרשמו בצרפת, גאורגיה, יוון, איטליה ורוסיה.

 

בשנת 2017 עמד מספר הנדבקים בחצבת על 23,927 חולים. ב-2006 עמד מספר מקרי ההדבקויות במחלה על 5,273 איש בלבד. להערכת ארגון הבריאות העולמי, הסיבה להתפרצות היא העלייה בשיעור סרבני החיסון.

"אנו רואים עליה ניכרת במקרי ההדבקה" אמרה ד"ר סוסנה ג'ייקאב, ראש אזור אירופה בארגון והוסיפה: "אנו קוראים לכל המדינות לנקוט בצעדים כדי לעצור את התפשטות המחלה, כשההתחלה היא הקפדה על קבלת החיסונים".

 

משרד הבריאות ממליץ ליוצאים לחו"ל להתחסן

משרד הבריאות הישראלי פרסם אף הוא אזהרה בעקבות התפרצות המחלה באירופה, והמליץ ליוצאים לחו"ל להתחסן.

 

על פי הנחיות משרד הבריאות על בני 6 חודשים עד 11 חודשים לקבל חיסון במנה אחת בטיפת חלב. מנה זו לא תיספר כמנה תקפה, ויש לחזור על החיסון לאחר גיל 12 חודשים.

 

 

על בני 12 חודשים ועד 17 שנים לקבל שתי מנות של החיסון, בהפרש של 4 שבועות לפחות בין המנות. המנה השנייה, כך על פי הנחיות משרד הבריאות, תחשב כמנה תקפה גם אם ניתנה לפני גיל 6 שנים ובתנאי ששתי המנות ניתנו ברווח זמן של 4 שבועות או יותר ומגיל 12 חדשים ואילך.

 

 

המלצות משרד הבריאות לבני 18 שנים ומעלה קובעות כי ילידי 1957 ואילך יקבלו שתי מנות של החיסון ברווח זמן של 4 שבועות לפחות בין המנות. מי שנולד לפני 1957 נחשב מחוסן. כמו כן, נחשב מחוסן נגד חצבת, חזרת ואדמת בכל גיל מי שחוסן בעבר בשתי מנות של החיסון אחרי גיל שנה. מי שקיבל בעבר רק מנה אחת של החיסון - מומלץ שיתחסן במנה נוספת.

 

אין לחסן נשים בהיריון בתרכיב החיסון MMR.

 

"מדובר במחלה שיכולה להיות קשה מאוד", אומר הערב הפרופ' שי אשכנזי, מומחה למחלות זיהומיות ויו"ר האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, "זהירות רבה צריכים לנקוט במיוחד אוכלוסיות בסיכון ומדוכאי חיסון. תינוקות מעל גיל 9 חודשים חשופים גם כן להדבקה כיוון שהחיסון ניתן רק בגיל שנה, ובגיל 9 חודשים כבר אין את הגנת הנוגדנים מהאם ועל כן שם נדרשת זהירות יתר, במיוחד בהתקהלויות".

מה גורם למחלת החצבת?

הגורם למחלת החצבת הוא הנגיף מורביליווירוס. בני האדם הם המאכסנים היחידים של נגיף זה.

 

איך נדבקים במחלה?

הנגיף מתפשט דרך מגע עם רסיסי רוק או נוזלי האף, הפה או הגרון שהגיעו מאדם נגוע. התעטשות, שיעול, נשיקה ונזלת עלולים להדביק את הסובבים שאינם מחוסנים. רסיסים של הנגיף חודרים דרך מערכת הנשימה או דרך מגע עם העיניים אל תוך הגוף.

 

איך ומתי מתחסנים?

החיסון נגד חצבת ניתן בשתי מנות בהפרש של ארבעה שבועות לפחות זו מזו.

 

מי צריך להתחסן ומי פטור?

מי שנולד לפני 1957 נחשב למחוסן באופן טבעי ולכן אינו צריך לקבל חיסון. באותן השנים לא ניתן החיסון בעולם.

 

ילידי 1966-1957 נחשבים למי שאינם מחוסנים למרות שחלקם הגדול היה מחוסן באופן טבעי. משרד הבריאות ממליץ להתחסן רק אם הייתה חשיפה לחצבת. באותן השנים ניתן חיסון בעולם, אולם לא בישראל.

 

ילידי 1977-1967 נחשבים מחוסנים ב-95%. משרד הבריאות ממליץ להתחסן במנה אחת - רק אם הייתה חשיפה לחצבת. באותן השנים ניתנה מנת חיסון אחת בישראל.

 

לילידי 1978 ואילך ניתנו שתי מנות חיסון לחצבת, ולכן התושבים נחשבים מחוסנים. משרד הבריאות קובע כי כאשר יש חשיפה לחצבת, יש לבדוק אם האדם מחוסן לפי שגרת החיסונים ולהשלימם בהתאם לצורך.

 

היכן אפשר להתחסן?

תינוקות וילדים מקבלים את החיסון במסגרת טיפת חלב. בני נוער ומבוגרים יכולים להתחסן במרפאות המטיילים בבתי החולים ברחבי הארץ ובלשכות הבריאות המחוזיות של משרד הבריאות.

 

מהם תסמיני מחלת החצבת?

חצבת היא מחלה זיהומית חמורה המתבטאת בשיעול, נזלת, חום גבוה, פריחה אופיינית למחלה ונגעים בחלל הפה ודלקת בלחמית העין. לאחר תקופת דגירה, שאורכת שמונה עד 12 ימים מרגע ההדבקה ובמהלכה מתפשט הנגיף בגוף, מתחיל השלב הראשון (פרודרום), הגורם לעליית חום, דלקת עיניים, פחד מאור (פוטופוביה), נזלת ושיעול.

bottom of page