top of page

איך לעזור לתינוק שלך לישון טוב יותר?

הרגלי השינה של התינוקות שלכם תלויים קודם כל בכם. מה חשוב לדעת ולעשות בכול גיל, ולא פחות חשוב - מה לא לעשות. המדריך המשפחתי לשְׁנַת תינוקות

1.

השכיבו לישון כשמופיעים סימני עייפות: שפשוף עיניים, משיכת אוזניים, בכי. תינוק צריך לישון על מזרן קשה - שכוב על הגב.
2.

מגיל 6 חודשים, כדאי להימנע מ"עזרה" לפעוט להירדם: לא נדנוד או ידיים, ולא להשאר זמן רב בחדרו, כך שילמד להירדם לבד.

3.

בגיל שנה עד שלוש שנים הילד צריך כבר לדעת להירדם לבדו ולישון ברצף מרבית הלילה. זהו גם הגיל לקבוע גבולות ברורים.

 

לתשומת ליבך, השימוש באפשרויות השונות של "פייסבוק" עשוי לשתף את המידע עם אחרים

הילד שוב הקפיץ אתכם באמצע הלילה? שוב הגעתם לעבודה בעיניים אדומות? תקחו בחשבון שאתם קובעים את הרגלי השינה של התינוק שלכם, ואתם גם יכולים לשנות אותם.

לכול תינוק יש תבניות של שינה ושל ערות שמתחלקות בטבעיות לאורך היממה. לכול תינוק יש תקופות קצרות של ערות במשך הלילה. כל תינוק שונה מחברו, והרגלי השינה של ילדיכם עשויים להיות שונים מהרגלי השינה של ילדי חבריכם או שונים מהרגלי השינה של ילדיכם הבוגרים כשהיו באותו הגיל.

לאחר שזיהיתם את תבנית השינה של התינוק, אפשר לתכנן את שגרת היום כדי לעזור לתינוק (ולשאר בני המשפחה) לישון מספיק ולישון היטב. תבנית השינה של הילד משפיעה על תפקודו ועל התנהגותו ביום, בדיוק כמו שהיא משפיעה על בריאותו ועל התפתחותו.

מהלידה ועד גיל חודשיים

בשבועות הראשונים השינה של התינוק עלולה להיות מקוטעת במשך היממה. כל פרק שינה עשוי להימשך בין חצי שעה לשלוש שעות, ושנת הלילה עלולה להיקטע בתקופות של ערות. בסביבות גיל שישה שבועות מתחילה תבנית השינה אצל התינוקות להתארגן בצורה יותר מסודרת. במשך השינה התינוק נראה פעיל: מוצץ, עושה תנועות קופצניות בידיים, מחייך, עושה תנועות בפה. כל אלה מבטאים שינה תקינה לגיל הזה.

​איך לגדל ילד עצמאי?

חודשיים עד שנה

התינוק רוכש בהדרגה הרגלי שינה קבועים וצפויים. בין גיל חודשיים לגיל ארבעה חודשים תבחינו בקצב די קבוע של שינה ושל ערות במהלך היום. מגיל שלושה חודשים ועד גיל חצי שנה מתחילים רוב התינוקות לישון במשך מרבית שעות הלילה. בגיל שנה זקוקים התינוקות לפחות שינה ביום: פרקי השינה ביום פוחתים משלוש־ארבע פעמים ביום לפעם־פעמיים ביום בלבד.

שנה עד שלוש שנים

פעוטות מוותרים על שנת הבוקר מגיל 18 חודשים בערך. הצורך בשנת אחר הצהריים ייעלם בדרך כלל בין גיל שלוש לחמש שנים. בשלב הזה מרבית הפעוטות יישנו לילה רצוף, אך מאורעות שונים (כמו מחלה, טיול או מעבר דירה) עלולים להפריע זמנית לתבנית של שינה תקינה.

המעבר למיטת נוער עלול להתאפיין בקשיי הסתגלות, בעיקר אם נעשה מוקדם מדי. מרבית הפעוטות עוברים למיטת נוער בין גיל שנתיים לגיל ארבע שנים.

אם קשה להעיר את הילד בבוקר, ייתכן שהוא לא ישן טוב בלילה. משך השינה משתנה מילד לילד, אבל במרבית המקרים שעות השינה הדרושות לילד הן די קבועות.

כמה זמן צריך הילד לישון?

מהלידה עד גיל חודשיים השינה לא סדירה, אך בסך הכול משך השינה הצפוי נע בין 10 ל־18 שעות ובממוצע: 14 שעות וחצי.

בין גיל חודשיים לשנתיים שנת הלילה רצופה יותר וכוללת פחות פרקי שינה ביום. משך השינה הממוצע הצפוי הוא כ־14 שעות וחצי: 11-10 שעות בלילה ועוד 5-3 שעות ביום.

בין גיל שנה לגיל שלוש שנים הופך הפעוט לפעיל הרבה יותר בשעות היום וישן ברציפות בלילה. משך השינה הצפוי הוא 14-13 שעות בממוצע: כ־11 שעות וחצי בלילה ועוד כשעתיים ביום.

איך לעזור לתינוק לישון טוב יותר?

השכיבו אותו לישון מיד כשמופיעים סימני העייפות: שפשוף עיניים, משיכת אוזניים, בכי. בחודשיים הראשונים ניתן לעזור לתינוק להירדם באמצעות נדנוד העריסה או האכלה עד להירדמות, אך מגיל שלושה חודשים ואילך כדאי בהדרגה להימנע מלעשות זאת ולהקנות לו הרגלי שינה קבועים. תינוק צריך לישון על מזרן קשה וכשהוא שוכב על הגב.

לאחר כחודשיים יש להתחיל לדאוג לחדר חשוך בלילה ולהפחית פעילות חברתית בלילה. אם אתם עייפים, בקשו מבן הזוג או מבת הזוג או מחברה לאפשר לכם הפוגה בהשגחה על התינוק ודאגו לישון ולהשלים את החסר בשעות השינה. הורים עייפים ועצבנים לא ממלאים את תפקידם כראוי. כשתשלימו את שעות השינה, תחזרו לטפל בתינוק הרבה יותר רגועים ונינוחים.

בבניית הרגלי השינה אצל תינוקות בגיל חודשיים־שלושה יש להביא בחשבון דברים שגם אתם וגם התינוק ייהנו מהם: אמבטיהעיסוי התינוק, החלפת הבגד לבגד שינה, חיבוק ונדנוד, שיר שקט ונעים או כל דבר שמהנה אתכם ואת התינוק. רצוי לחזור על הפעיליות שבחרתם ערב־ערב בסדר אחיד, גם כשמישהו אחר משכיב את התינוק. 

​גם לכם מגיע: טיפים לשינה טובה

המדריך שירדים אתכם, בקטע טוב

החל מגיל ששה חודשים, כדאי להימנע מ"עזרה" לפעוט להירדם: לא נדנוד או ידיים, ולא להשאר זמן רב בחדרו, כך שילמד להירדם לבד. תינוקות נוטים להתעורר כל כשעה וחצי, ואם תרגילו אותם להירדם עם עזרה, הם יזדקקו לכך גם בלילה כשהם מתעוררים. על כם חשוב לגמול את התינוק בסביבות גיל חצי שנה מעזרה בתהליך ההירדמות.

שגרת ההשכבה לא צריכה להיות ארוכה, והשלב האחרון צריך להיות כבר בחדרו של התינוק. יש לדאוג לסביבה נעימה ומרגיעה לשינה: חדר חשוך, מאוורר ושקט. מידת התאורה בעת ההשכבה צריכה להיות דומה לזו שתהיה בחדר במשך כל שעות הלילה (וללא טלוויזיה). השכיבו את התינוק כשהוא עייף אך עדיין ער. כך יתרגל התינוק להירדם בעצמו גם כשיתעורר בלילה.

בגיל שנה עד שלוש שנים הילד צריך כבר לדעת להירדם לבדו ולישון ברצף מרבית הלילה. חשוב להמשיך לשמור על שעות השכבה והתעוררות קבועות גם ביום וגם בלילה. זהו גם הגיל לקבוע גבולות ברורים. למשל, כמה סיפורים קוראים לפני השינה, כמה פעמים הילד יבקש שוב ושוב לשתות או לתת נשיקה לאבא.

לילה טוב!

פרופ' אשר טל הוא יועץ לרפואת שינה במחוז דרום של כללית ​

bottom of page